Wij wonen op 2 en 3 hoog. Het is een best een lange trap om op 2 hoog te komen. Dat gaat nu nog prima. Maar we merkten dat het toch wel een gedoe kan zijn, toen we er achter kwamen dat een al oudere wat moeilijk ter been zijnde vriend de laatste jaren niet meer bij ons naar boven kan komen. Dat bracht ons er toe om eens na te denken hoe het in de toekomst ons hier zal vergaan.

We besloten om toch eens te gaan kijken naar een andere locatie. Duidelijk was wel dat we in deze buurt willen blijven wonen. Deze buurt bevalt ons zeer goed. Ik heb het grootste gedeelte van de ruim 50 jaar dat ik in Amsterdam woon, in Oud-West gewoond. De laatste ruim 34 jaar in ons huidige huis.

We willen echter niet beneden wonen. We moesten dan ook uitkijken naar een woning met een lift. Die zijn echter niet eenvoudig te vinden.

We besloten voorlopig niet verder te kijken en de ontwikkelingen aan te zien. Het is misschien een beetje onze kop in het zand steken, maar we hadden geen zin om verder te kijken. Wel hebben we een verbouwing doorgevoerd.

Tijdens die verbouwing ontwikkelden zich bij mij heupproblemen. Het werd al snel erger. Een operatie bleek nodig. Dit leidde er toe dat ik nu in de praktijk merkte dat de trap naar boven inderdaad nogal lang is. Maar dat gaat uiteindelijk prima. Geen reden dus om verder zaak te maken van een verbouwing.

Intussen heb ik wel nagedacht over een eventuele traplift naar 2 hoog. Ik heb mijn aanvankelijke aversie daartegen van me afgeschud. Als het per se moet, dan moet die er maar komen. De trap biedt daartoe voldoende mogelijkheden.

Al met al zijn we de laatste paar jaar dus wel bezig geweest met waar we willen wonen en op welke wijze. We zijn tot de conclusie gekomen dat onze huidige buurt heel fijn is. Een mooie, rustige buurt met een heel goed winkelaanbod en veel cultuur op loopafstand. Laatst gingen we – lopend! – naar een concert in het Concertgebouw. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen?!

Mocht het zover komen, dan zijn er mogelijkheden te creëren om de gang naar boven met een lift te vergemakkelijken.