Wie wil verhuizen naar een huis dat geschikt is voor de oude dag, is geneigd zijn/haar huis te verkopen aan de hoogste bieder. Immers de waarde van je huidige huis bepaalt mede wat je als volgende huis kunt kopen. Zo beschouwd zijn het verkopen en kopen losse en individuele acties. 

In het wooncafé komen we tot de conclusie dat - als je graag in je eigen buurt wilt blijven - kopen en verkopen een gezamenlijk actie kan zijn. Anders gezegd: een geschikt nieuw huis in je eigen buurt, is wel een deel van de mogelijke opbrengst van je huidige huis waard. Als je kunt verkopen en kopen in een soort huizenruil of een treintje (A wil het huis van B, B wil het huis van C, en C wil het huis van A), dan kijk je anders tegen de waarde van je huis aan: om in de buurt te blijven, hoef je niet de maximale marktprijs te verkrijgen; het juiste huis is belangrijker. 

Hoe vind je de mensen met wie je van huis kunt wisselen? Een netwerk opbouwen en onderhouden is belangrijk om je woonsituatie duurzamer/ langer houdbaar te maken. Bij een netwerk is het van belang dat er een balans is tussen geven: wat heb je zelf te bieden aan de ander, en nemen: wat zou je graag ontvangen van de ander. Precies dat doen we in het wooncafé van het stadsdorp. Het lijkt een speld in een hooiberg. Als de strootjes in de hooiberg met elkaar in contact komen, zijn de spelden snel gevonden en zullen er meer spelden blijken te zijn.